40% mniej kalorii niż cukier
KSYLITOL to substancja pochodzenia naturalnego. Ksylitol naturalnie występuje w wielu owocach, warzywach i zbożach. Jest wytwarzany przez ludzkie ciało w procesie metabolizmu.
Ksylitol może być stosowany jako substytut zwykłego cukru. Jest tak samo słodki, jednak zawiera 40% mniej kalorii. Podobnie jak cukier może być używany do przygotowywania potraw w szerokim zakresie temperatur.
Ksylitol wywołuje intensywne i odświeżające, a zarazem chłodzące uczucie w ustach.
Ksylitol wytwarza w organizmie odczyn zasadowy (nie kwasowy jak cukier, który karmi bakterie, bakterie nie wywołują jego fermentacji w ustach).
Spożywanie żywności zawierającej ksylitol zamiast cukru prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi po ich spożyciu niż po spożyciu żywności zawierającej cukier. Ksylitol w organizmie jest przetwarzany powoli mając indeks glikemiczny IG 14-krotnie niższy niż glukoza i 8 krotnie niższy od sacharozy ( im niższy IG tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu), a więc organizm potrzebuje znacznie mniej insuliny.
Ze względu na to, że organizm musi się przystosować do wytwarzania zwiększonej ilości enzymu trawiącego ksylitol, należy stopniowo zwiększać dawkę dobową ksylitolu (najlepiej zaczynać od 1 łyżeczki od herbaty na dzień). Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Nie zaleca się podawania dzieciom do 3-go roku życia ze względu na niedojrzałość ich układu trawiennego. Naukowcy fińscy zalecają spożywanie do 40g (8 łyżeczek ) ksylitolu dziennie.
Składniki: ksylitol.
Wartość odżywcza | 100g |
Wartość energetyczna | 1000kJ/240kcal |
Tłuszcz | 0g |
Węglowodany | 100g |
w tym | |
-cukry | 0g |
-alkohole wielowodorotlenowe (poliole) | 100g |
-skrobia | 0g |
Błonnik | 0g |
Tłuszcz | 0g |
Sól | 0g |
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Masa netto 500g
Producent: Domos Polska Sp. z o.o.
Zakład Produkcyjny: Cząstków Maz. ul. Gdańska 3, 05-152 Czosnów